In gesprek met mijn lezers 
Antwoorden op veelgestelde vragen van mijn jonge lezers.

Wanneer begon je met schrijven en tekenen?

Toen ik net kon schrijven maakte ik al eenvoudige prentenboekjes, met heel veel enthousiasme én taalfouten. Ik maakte er kleine tekeningen bij. Over Pim op de wip, de roos en de maan. Ik was een echte boekenwurm (nog steeds trouwens!) en de verhalen die ik spannend vond, schreef ik later op mijn eigen manier na. Over Indianen, de Middeleeuwen en andere planeten. Ik maakte er tekeningen bij. Dat vond ik zo leuk dat ik op een gegeven moment ook stripverhalen ben gaan maken. Kon ik nog meer tekenen, heerlijk!

 

Schrijf jij ook al je eigen verhalen? Super! Mail me je verhaal en ik maak er een plekje voor vrij in mijn digitale boekenkast op de site.

Waar krijg je je ideeën door?
Dat kan overal vandaan komen. Als ik in de trein zit en ik zie in een weiland met schapen een springparcours voor paarden staan, denk ik 'wat als een schaap nou ook wil springen?' En er is weer een verhaal geboren! Zo kun je met allerlei grappige of leuke dingen die je in het gewone leven tegenkomt, later hele bijzondere verhalen bouwen. Je kan het daarin zo gek maken als je zelf wilt. Lekker overdrijven en de problemen flink aandikken, de lezer mag zich tenslotte niet vervelen. En de ridder moet wel flink moeite doen voordat hij zijn prinses in de armen kan sluiten. (of andersom natuurlijk)

Waarom schrijf je juist voor kinderen?

Het is een feestje om voor zo'n speelse doelgroep verhalen te schrijven en te illustreren. Kinderen zijn nog zo open naar de wereld en ontwikkelen zichzelf razendsnel. Verhalen zijn erg belangrijk voor hun groei. Ik geloof dat iedereen tot grote dingen in staat is en zijn dromen waar kan maken. Via mijn verhalen wil ik mijn positieve boodschap overbrengen. Zodat elk kind zijn eigen kracht leert kennen en de juiste keuzes in zijn leven maakt - en dat van anderen. Zo wil ik de wereld een beetje mooier maken. 

Wat was je favoriete boek toen je klein was?
Moeilijk, ik vind zoveel boeken leuk. Ik vond de boekenserie over Arendsoog, de moedige cowboy vroeger heel spannend. Lekker veel actie en avontuur. Het boek 'Het oneindige verhaal' heeft grote indruk gemaakt en ook de boeken van Astrid Lindgren (de gebroeders Leeuwenhart, Ronja de roversdochter). Daar zat veel spanning in maar er zat ook een diepere laag in die me intrigeerde. Ik begon later ook steeds meer boeken met fantasie te lezen, dat gaf verhalen vaak net dat beetje 'extra'. Ik vind het heerlijk om even ver weg te reizen met een boek op schoot, en dan mag de geschreven wereld waar ik induik best wat verschillen van de echte!

Waar schrijf en teken je?
Ik heb een eigen werkkamer aan huis. Daar heb ik twee tafels staan: één voor mijn computer en één voor mijn tekenmateriaal en lichtbak. Het is een fijne plek, lekker rustig en met mooie lichtinval. Naast me staat een lekker kopje thee. Er hangt een groot prikbord aan de muur met allerlei uitgeknipte plaatjes die ik mooi of apart vind. Super om inspiratie uit te halen! Mijn katten Bonne en Cherie slapen vaak in hun hangmat tegen de verwarming aan. 's Middags ga ik lekker even wandelen in de buurt, dan ben ik er even uit, anders zit ik zo aan mijn bureau vergroeid!

Wanneer en waar ben je geboren?
Ik ben in 1982 in Tilburg geboren.

Wat is je lievelingseten?
Ik houd van gebakken aardappeltjes, pizza en pannekoeken. Poeh, moeilijk kiezen, ik vind het allemaal even lekker! Ik hou ook erg van zoetigheid, chocolade en taart.

Wat is je lievelingsmuziek?
Ik ben niet een groot muziekkenner. Ik kan tijdens mijn werk alleen tijdens het tekenen naar muziek luisteren, anders word ik te snel afgeleid. Als je schrijft moet je zelf woorden verzinnen, dan is het lastig als je stiekem naar de tekst van de liedjes mee zit te luisteren. Maar goed, welke muziek ik mooi vind: K's Choice, Air, Spinvis, Gotye en ik draai vaak wereldmuziek (Spirits of Nature). Die hebben een mooie sfeer en een rustige beat met onverstaanbare teksten, heerlijk om op te werken. 

Favoriete kleur: 
rood!

Favoriete films: 
The neverending story. Pure jeugdnostalgie, als je er nu naar kijkt kijk je zo door alle special effects heen. Maar het verhaal en de sfeer vind ik nog steeds prachtig. Verder houd ik van animatiefilms van Pixar en Disney. Erg jammer dat er tegenwoordig veel minder handgetekende animatiefilms uitkomen (vind ik zelf het mooiste, zoals The Lion King en Pocahontas) maar de 3D-films zijn ook zeker interessant. Bijvoorbeeld Brave, Wall-E, Up, Ratatouille, The Incredibles, enz. 

Favoriete citaat:
So many adventures couldn't happen today
So many songs we forgot to play
So many dreams swingin' out of the blue
We'll let them come true

Forever Young - Alphaville

Favoriete dier: 
katten! Heerlijk eigenwijze beesten. Eigenlijk een tijger in handformaat. Nog lekker wild en eigenzinnig. Ze komen pas naar jou als ze dat zelf willen, niet andersom.

Hobby’s: 
lezen, rommelmarkten afstruinen, chocolade, de kleur rood, animatiefilms (liefst handgetekende), het verzamelen van art of animation-boeken, kruidige hete thee, hardlopen en skaten in de natuur.

Welke mensen bewonder je?
Ik vind Shaun Tan, Joke van Leeuwen en Astrid van Lindgren erg boeiende creatievelingen. Shaun Tan maakt prachtige en poëtische verhalen in verschillende tekenstijlen. Joke van Leeuwen speelt met veel fantasie met de combinatie van tekst en beeld en Astrid Lindgren heeft prachtige verhalen geschreven. Ik volg ze graag met hun werk.

 

Heb je nog andere vragen? Mail ze me en ik zal mijn best doen om er snel op te reageren!