• Home
    Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
  • Archief
    Archief Bevat een lijst met blogberichten die eerder gemaakt zijn.
Geplaatst op
  • Fontgrootte: Groter Kleiner

uitslag schrijfwedstrijd!

schrijfwedstrijd ‘je favoriete boek’
De schrijfwedstrijd heeft een hoop mooie inzendingen opgeleverd. Wat opvalt is dat veel lezers diepe levenslessen uit hun lievelingsboek hebben gehaald. De verhalen helpen ze anders naar hun leven te kijken, soms hun leven radicaal om te gooien. Of ze begrijpen juist beter waarom ze hun eerdere keuzes hebben gemaakt. Het helpt ze soms anders naar mensen te kijken, in ‘Een schitterend gebrek’ is bijvoorbeeld een prostituee de hoofdpersoon. Of het is gewoon ontzettend spannend (Het gouden ei). Het toont de grote veranderingen in de maatschappij door de tijd heen, zoals in ‘De eeuw van mijn vader’. De verhalen zijn ingetogen of juist heel groot. Een vrouw verwondert zich over het wonder van de aanpassende vorm van water, een pianiste probeert te overleven in Auschwitz. In ‘Uitvaren’ vecht een man met HIV in waardigheid tegen zijn dood op een bananenboot, terwijl in ‘Op drift tussen Alaska en Siberië’ twee mannen juist vol bravoure de gevaren van het drijvende ijs van de Beringstaat opzoeken, een tocht van 8 dagen waarop ze zich drie jaar (!) hebben voorbereid. Zoals de lezer Jan Fokke Oosterhof daarover zegt: ‘Twee mannen die een verbroedering en verdieping vinden die ze op geen enkele wijze en met niemand kunnen delen. Dat maakt ze bijzonder en eenzaam, of zo je wilt: bijzonder eenzaam.’ In ‘De graaf van Monte Cristo’ verliest de graaf juist door zijn zucht naar wraak alles wat hij lief heeft. Ook de kinderverhalen ontberen de grote boodschap niet. ‘We've all got both light and dark inside of us. What matters is the part we choose to act on, that's who we really are.’ vertelt Sirius Black uit de boeken van Harry Potter ons. Uiteindelijk kreeg ik zo een mooie mix van oude en nieuwe verhalen te verwerken.

de winnaar!
”Veel zogenaamd heroïsme is in wezen zeroïsme. Ik denk dat de echte heldhaftigheid zonder drukte ontstaat – zich plots openbaart. Heroïsme veronderstelt discretie, innerlijkheid, luciditeit, een scherpzinnig ik. Een bescheiden, echte vorm van heroïsme is misschien de dood deels uitdagend en deels verwonderd in de ogen te kijken, zonder je blik af te wenden. Dat is een heroïsme in zakformaat, dat ik nederig nastreef.”

Valerie Thirifays koos voor ‘Uitvaren: 26 dagen uit de vurige aftocht van een hartstochtelijke jongeman’ van Pascal de Duve. Ze vertelt erover: ‘In elke passage van dit dagboek merk je dat Pascal iemand was met zeer veel inzicht, zowel in de mensen als in het leven. Vaak kan hij je met één zin doen nadenken over dingen waar je voordien geen aandacht aan besteedde en nooit hij hebt stilgestaan. Hierbij gaat hij ook geen moeilijke thema’s uit de weg. Homoseksualiteit, hiv/aids, liefdesverdriet, de dood,… ze komen allemaal aan bod en toch heb je niet het gevoel dat dit een “zwaar” boek is. Enerzijds komt dit door zijn positieve kijk op het leven dat hem nog rest, Anderzijds is dit voor een groot stuk te danken aan zijn zeer vlotte en to-the-point schrijfstijl (die trouwens zeer goed vertaald werd). Pascal kan prachtige beeldende omschrijvingen uit zijn pen toveren. Vaak doorspekt hij deze ook met spitsvondige woordspelingen.’

tweede prijs
... als de decemberwind de sneeuwvlokken tegen de wit bevroren ruiten joeg, nam ze mijn koude voeten in haar handen en bleef zo bij mijn bed zitten tot ze lekker warm waren.

Margo Akermark las ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot als kind en het heeft een diepe indruk op haar achtergelaten. Gedetailleerde beschrijvingen van de liefde tussen moeder en kind, de kleding van de zwerversjongen. Straatarm of steenrijk, overal is gierigheid en kwaad maar ook vooral liefde en geluk te vinden. De mooie afloop van het verhaal gaf haar als kind perspectief als ze het eens moeilijk had. Later, toen ze in de dertig was – las ze het boek nog eens tijdens een kerst alleen en die periode is haar als de meest vredige bijgebleven. Het is een van de twee kinderboeken die ze bewaard heeft, zowel in de boekenkast als in haar hart. Nu lezen haar kinderen het en zijn net als haar onder de indruk.

de prijzen
Ik heb er weer een hele stapel leestips bijgekregen! Bedankt voor alle inzendingen. De boeken zullen deze week naar de winnaars worden verstuurd.

leestips
Uitvaren: 26 dagen uit de vurige aftocht van een hartstochtelijke jongeman - Pascal de Duve
Alleen op de wereld – Hector Malot
Walden; or, Life in the Woods - Henry David Thoreau
De graaf van Monte Cristo - Alexandre Dumas.
Een schitterend gebrek - Arthur Japin
Muziek achter Prikkeldraad – Fania Fénelon
Op drift tussen Alaska en Siberië, mijn Beringstraat-odyssee - Dixie Dansercoer
De eeuw van mijn vader – Geert Mak