• Home
    Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
  • Archief
    Archief Bevat een lijst met blogberichten die eerder gemaakt zijn.
Geplaatst op
  • Fontgrootte: Groter Kleiner

Oorlogsnacht

Buiten klinken de knallen. Ik ben er niet meer bang voor. Ze horen bij de dag en de nacht, als de zon en de maan. Ik pak het schaakbord uit de kast. Mijn slippers doe ik uit. Ik hou van de aanraking van de vloer. De vloer maakt me rustiger. Ik ben er nog. Ik zal er altijd blijven, lijkt die te zeggen.
‘Opa, ga eens wat meer rechtop zitten.’ Ik sjor aan hem tot hij beter zit. Ik zet het schaakbord tussen ons in. Opa heeft me het spel geleerd, een jaar geleden. Nu spelen we het elke dag. Ik speel met wit, hij met zwart. Voorzichtig zet ik de pionnen op de juiste plaatsen. Minutenlang staar ik naar het bord, tot ik een zet doe. Ik mag beginnen omdat ik de jongste ben. Opa blijft roerloos zitten. Hij ruikt niet meer zo fris, we gebruiken het water alleen om te drinken en te koken. Het is veel te gevaarlijk om water te halen. Mijn broer rent sneller dan de wind en is gisteren niet meer thuisgekomen. Ik ben nu alleen met mijn opa. Het is guur in huis. Vannacht zijn er ramen kapot geschoten. Ik wikkel een oude deken om me heen. Opa heeft het nu altijd koud, die hoeft geen deken meer. Ik zet zijn pionnen voor hem. Zijn onhoorbare stem fluistert me alle zetten door.
‘Opa, ik heb je verslagen’.
Hij antwoordt niet. Op zijn wang zit geronnen bloed.
Opa en ik zullen verder blijven spelen. Tot ik ook zo koud ben als de dorre vingers van zijn hand.

Schrijfopdracht (onder leiding van Sieneke de Rooij): schrijf het ergste wat je kan verzinnen met als inspiratie een foto. Ik had een foto waarop een meisje op haar buik naast een schaakbord ligt.